15 Eylül 2011 Perşembe

Spor Programına Doğru İsim Seçmek

UYARI! Bu bilimsel yazıyı lütfen bilimsel ciddiyette okuyunuz.

Deli Kanarya'nın ortaya koyduğu bu araştırma raporu sayesinde televizyon kanalları yeni sezonda program ismi bulmakta güçlük çekmeyecekler ve seyircilerin muazzam ilgisini çekecek yayınlara imza atacaklar. Önerilerimiz ücretsizdir, telif hakkı istemiyoruz.

Televizyonlarımızdaki spor programlarının isimlerini (bilimsel olarak) incelediğimizde, bu isimleri şu şekilde gruplayabiliriz:

1- İsmini lokasyondan alan TV programları:

Bu tipteki spor programları genelde o sporla ilişkili yer isimleriyle ekrana gelirler. Buna verebileceğimiz en güzel örnekler, KALE ARKASI, MARATON, STADYUM, BİZİM STADYUM, 6 PAS vb. programlardır. Bu isimlerin temel amacı, seyirciyi olayın içine çekmek sanki oradaymışçasına heyecanlandırmak, izleyicileri rahat koltuklarından kaldırıp sahadaki atmosfere taşımaktır. Bu amaca yönelik bizim program ismi önerilerimiz de şunlardır:

CEZA SAHASI YAYI
ÇIKIŞ TÜNELİ
KÖŞE GÖNDERİ
SOYUNMA ODASI
ŞEREF TRİBÜNÜ
ORTA SAHANIN RAKİP ALANDA KALAN DİLİMİ
CEZA SAHASININ YAN ÇİZGİSİYLE TAÇ ÇİZGİSİ ARASINDA KALAN ALAN
BOYALI ALAN (Basketbol programı)
ÜÇLÜK ÇİZGİSİ (Basketbol programı)

2- İsmini spektaküler hareketlerden alan TV programları:

Bu tipteki spor programları o sporla ilgili sevinilen anları veya sevilen hareketleri isimlerine taşırlar. Bunlara verebileceğimiz örnekler: TELEGOL, TELEVOLE, VERKAÇ, TAM SAHA, SMAÇ, HAVA ATIŞI vb. programlardır. Bu isimlerin temel amacı, seyircilerin programda da bolca gol veya smaç göreceği hissini vermek ve seyircide beklenti yaratmaktır. Bu amaca yönelik isim önerileri şunlardır:

UÇAN KAFA
MUZ ORTA
BACAK ARASI
AL DA AT DERCESİNE
SAĞINDAN ATIP SOLUNDAN GEÇENLER
KALECENİN UZANAMAYACAĞI YERE GÖNDERENLER
DELİKSİZ (Basketbol programı)
B.Ş.B.- BLOK ŞAPKA BEYİN (Basketbol programı)
ARKA ORTADAN HÜCUM (Voleybol programı)


3- İsmiyle maç sonrasını çağrıştıran TV programları:
MAÇIN ARDINDAN gibi klasik örneklerine de rastladığımız bu türün en güzel örnekleri: 3.DEVRE, 91.DAKİKA, 5.PERİYOT vb. programlardır. Bu isimlerin temel amacı, seyirciyi maçın bitmediğine inandırmak ve sanki maç devam ediyormuş gibi seyircileri bitmek bilmez tartışmaların içine sürüklemektir. Bu kapsamdaki program önerilerimiz de şunlardır:

UZATMALAR
90+5
HAKEM SAATİNİ DURDURUYOR
SON DÜDÜK ÇALMADI
6.SET (Voleybol programı)


4- İsmiyle içeriği birebir örtüştüren TV programları:
Seyirciye en dürüst yaklaşımı sergileyen spor programı türü bu tip programlardır. Dolaylı bir anlatım olmadan veya mecazi kelimeler seçilmeden program içeriği neyse program ismi de buna göre seçilmektedir. Örneğin, %100 FUTBOL, TRANSFER BORSASI, DEREAĞZI GÜNLÜĞÜ, MAÇ TOPLANTISI, NBA STÜDYO, vb. Televizyonlarımızdaki diğer bazı programlara bu tipte bir isimlendirme yapmak istersek önerilerimiz şunlar olabilir:

SABAH EZANINA KADAR
SONSUZ GEYİK
POLEMİĞE GEL
TARTIŞ BABAM TARTIŞ
KISA LAFIN UZUNU
FLAŞ! BOMBA! FLAŞ!
YAVAŞ OYNAT, AL GERİ
İDAM MANGASI


5- İsmiyle güzel temennilerde bulunan TV programları:
Cici cici, mutlu mutlu insanların Şirinler'in kasabasını andıran bir coşku içinde sporun güzelliklerini birbiriyle paylaştığı sıcak mı sıcak ortamını ismine taşıyan programlardır. Keşke herkeşler böyle olsa dedirten bu program isimlerine örnekler, YENİLSEN DE YENSEN DE, SPOR AŞKI, NOTA BENE, vb. programlarıdır. Temenni niteliğindeki program isimlerine önerilerimiz şunlardır:

YAPMA BUNU YAPMA BUNU
ÖPÜŞÜN BARIŞIN
KAPATALIM BU BAHSİ
YA SEV YA TERKET


Görüldüğü üzere televizyon seyircisine etkin biçimde ulaşacak bir spor programına isim vermek çok ciddi bir iştir. Bu yazıyla spor medyamızın yolunu aydınlatmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Saygılarımızla...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder